Riba je tako zdrava
Kada biste znali koliko koristi možete da imate od ribe, jeli biste je često. U našoj ishrani riba je još slabo zastupljena.
Šta sadrži?
Sadrži višestruko nezasićene masnoće i bogat je izvor mineralnih soli. Morska riba je bogata jodom, kalijumom, natrijumom i bakrom, dok slatkovodna sadrži nešto manje natrijuma i joda.
Sve ribe sadrže vitamine B1, B2, B6 i B12, dragocene za nervni sistem. Bogata je i kalcijumom, ali on se nalazi u ljuskama. Zato je korisno da ponekad jedete sitnu ribu.
Da li je sva riba nemasna?
Da li je sva riba nemasna?
Postotak masnoće varira od vrste do vrste, pa tako imamo nemasnu ribu (bakalar, oslić, glušac, list i raža), malo masnu (inćun, zubatac, srdela, pastrmka), polumasnu (cipal, tuna, sabljarka) i masnu (losos, skuša, jegulja).
Da li treba da se izbegava masna riba?
Ne, jer su bogatije masnim kiselinama omega 3 koje smanjuju rizik od infarkta i odličan su borac protiv depresije.
Plava riba je dobar izbor?
Da. Pre svega inćuni, skuše i sardine jer imaju mnogo belančevina i masnih kiselina, pa su u i manje zagađeni metalima.
Da li je smrznuta riba manje vredna od sveže?
Smrznuta riba zadržava iste prehrambene vrednosti kao i sveža, ali je manje ukusna.
Kako da prepoznam da li je sveža?
Meso je kompaktno i elastično, koža sjajna i prekrivena ljuskama.
Oči su ispupčene i bistre. Škrge su vlažne i sjajne, ružičaste ili crvene boje.
Da li su i plodovi mora hranljivi?
Plodovi mora sadrže mnogo belančevina, ali sadrže i dosta kolagena i gvožđa, koji mogu da otežaju žvakanje i da produže vreme varenja. Jedite ih u manjim količinama, jednom ili dvaput nedeljno.
Limun kao dezinfekcija?
Nekoliko kapi limuna istisnutih na sveže dagnje ili ostrige mogu da koriste, ali prava marinada (ostavite ih u limunovom soku 15 minuta ili duže) je još značajnija, jer smanjuje površinski talog bakterija. Ipak je najbolje da ih jedete kuvane, dovoljno je samo 10 minuta u ključaloj vodi.
Izvor članka BLIC
0 komentara: