Najtraženije vrste morske ribe u Srbiji


Skuša
 Telo joj je građeno vretenasto sa zašiljenim prednjim i stražnjim delom trupa, u proseku je gotovo okruglo kao u svih dobrih plivača. Leđna joj je peraja izrazito račvasta. Leđa su modro zelenkasta s oko 30 poprečnih, valovitih i crnih pruga; Na bokovima prema trbuhu je plavičasto srebrnkasta, a ponekad se trbuh ružičasto presijava. Nema plivajući mjehur.
Maksimalno dosiže do 60 cm i 3,4 kg. U Jadranu je prosečna lovna težina od 13-45 cm. Maksimalna težina skuše u Jadranu je oko 0,9 kg dok je srednja 0,7 kg. U Jadranu se razmnožava zimi a u Norveškoj leti. Doživi do 17 godina.

Oslić
Oslić (lat. Merluccius merluccius) je bela morska riba iz porodice Bakalara. Ima izduženo telo, s velikom glavom i velikim ustima. Mužjaci su nešto tanji i izduženiji od ženki. Unutar usta ima veliki broj oštrih, igličastih, zakrivljenih zuba. Telo mu je prekriveno nježnim ljuskama. Boja mu varira, od dubine i područja gdje živi, a kreće se od nijanse svijetlo plave do sive na vrhovima (ponekad sa nijansama zlatne), a srebrenkaste na bokovima. Nakon hvatanja naglo sivi, a usljed dužeg stajanja izbledi. Unutrašnjost usta mu je crna. Najveća zabilježena veličina mu je 140 cm i 15 kg u Atlantiku, a oko 10 kg na Jadranu. Oslić je veliki proždrljivac, hrani se manjom ribom, glavonošcima i račićima, živi oko 20 godina, a polnu zrelost dobiva u četvrtoj ili petoj godini života. Meso je belo , izvrsna okusa, mekano i sočno, lako probavljivo, te se stoga preporuča u ishrani bolesnika. U prodaji se može naći svež(cijeli), filetiran i paniran. Živi u dubljem moru, na dubinama od 30-1075 m, premda ga se najčešće nalazi na dubinama između 70 i 370 m. Stanište mu je istočni Atlantik od Islanda i Norveške do Mauretanije, te po celom  Mediteranu, uključujući Jadran.



Losos (lat. Salmo salar). Riba srodna pastrmki, vrlo ukusnog mesa, dostiže dužinu do 1,5 m. Mladi lososi, šokani, žive u tekućoj vodi dve godine, a zatim nastavljaju svoj život u moru da bi se posle nekoliko godina vratili u reke i uzvodno dospeli do mesta mrešćenja u blizini izvora gde polažu ikru u decembru.



Orada
Predstavlja jednu od poznatijih riba u Jadranskom moru. Gornji deo njenog tela je
 modrikastozelenkastosive boje, dok su joj bokovi sivosrebrnasti. Uz gornji deo škrgnog otvora ima ljubičastocrnu mrlju koja zahvata i deo škrgnog zaklopca. Prostor između njenih očiju premošćuje zlatna mrlja. Zlatnu mrlju ima i na škrgnim zaklopcima. Može narasti do 60 cm u dužinu, težina joj može biti i do 10 kg. Lovi se mrežama potegačama, plivaricom, vršom, parangalom, štapom, ostima i puškom za podvodni ribolov.


Brancin
Telo brancina ima srebrnast sjaj, elegantno je i izduženo. Na leđnoj strani je sivo, a ka trbušnoj
svetlije do beličasto. Zbog čvrstog i ukusnog mesa sa malo kostiju, pripada najtraženijim ribama u evropskim kuhinjama.

Autor

Written by Ribarnica Marković

Ribarnica Marković se nalazi u ulici Gradimira Mladenovića 13 naselje Pivara, Kragujevac Kontakt telefon: 034 384-900

0 komentara: